Kategoriler

Gürer: “Bakliyat zenginiyken nasıl fasulye ithal eder hale geldik”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Türkiye’nin 20 yıl öncesine kadar fasulye ithalatında dünya ikincisiyken bugün bakliyat ithal eden bir ülke haline gelmesini Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına yönelttiği soru önergesiyle TBMM gündemine taşındı.

Gürer’in soru önergesine ilgili Bakanlık tarafından verilen yanıtta, Milli Tarım Projesi kapsamında havza bazlı üretime geçilerek, 941 havzada 21 ürünün destekleneceği belirtildi. 

CHP Niğde Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına yönelttiği soru önergesinde bakliyat zengini olarak bilinen Türkiye’nin 20 yıl öncesine kadar fasulye ithalatında dünya ikincisiyken bugün bakliyat ithal eden bir ülke haline geldiğine vurgu yaptı. Gürer önergesinde, ülkemize hangi baklagillerin, hangi ülkelerden ve ne kadar gümrük vergisi ile ithal edildiğini sordu. Ömer Fethi Gürer, “Ülkemizde bakliyata elverişli topraklar, alanlar mevcutken bakliyat ithal eden bir ülke konumuna gelmemizi nasıl açıklıyorsunuz?” şeklindeki soruya da yanıt verilmesini istedi. 

CHP Milletvekili Gürer’in önergesine Bakanlık tarafından verilen yanıtta, Ülke potansiyelimizi etkin kullanmak, planlı üretime geçmek ve tarımsal yeterliliğimizi üst seviyeye çıkarmak için "Milli Tarım Projesi” başlatıldığı belirtildi. Bu projeyle Ülkemiz için önemli olan tarımsal ürünlerde kendi kendine yeten planlı bir üretim için yeni ve etkin bir destekleme modeline geçişin hedeflendiği ifade edilen açıklamada, “ Bu kapsamda 941 havzada 21 ürün en uygun olduğu havzalarda üretim alanı bazında desteklenecektir. Desteklenecek ürünler arasında kuru fasulye, mercimek, nohut ve soya da bulunmaktadır” denildi. 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise Türkiye’nin hemen hemen her köşesinin bakliyat üretimine elverişli olduğuna dikkat çekti. Buna rağmen, Türkiye’nin bakliyat ithal eden bir ülke haline gelmesinin düşündürücü olduğu kadar üzüntü verici bir olay olduğuna vurgu yapan Gürer, “Bakanlık Milli Tarım Projesi adıyla hayata geçireceği havza bazlı ürün destekleme projesinde çok geç kalmıştır. Öncelikle fasulye ithalatında dünya ikincisi olan ülkemizin, 20 yıl içinde nasıl baklagil ithal eden bir ülke haline geldiği detaylı bir şekilde araştırılmalı ve bu durumun nedenleri belirlenmeli, tarım politikasındaki hatalara da artık bir sonu verilmelidir” dedi. 

CHP milletvekili Ömer Fethi Gürer  ”Bakanlık 15 yıldır aynı noktada. Yanıtları tatmin edici değil.15 yıldır uygulanan  Milli Tarım Projesi değil miydi? Günü kurtarma politikaları yerine gerçekçi, ülkesini, çiftçisini ve köylüsünü destekleyen projeler uygulanmalı. Tarımı AKP hükümetleri bitirdi. Fasulye ekildiği dönemde ithale izin vermek çiftçiye ekme demek, bunun neresi milli?  İthal gübre, ithal tohum, ithal ilaç, İthal araç, pahalı mazot, değer bulmayan ürünlerle mi milli tarım politikası oluşacak? Yazık ediyorlar ülkeye de tarıma da” dedi.

Yorumlar

Daha Fazla Haber
GÜNDEM
56 Kez Görüntülendi.
Küçükçekmece, “Gençlik Merkezi”ne kavuştu
YAŞAM
52 Kez Görüntülendi.
Tacoffy Yeşilköy’de müşterilerini bekliyor
GÜNDEM
40 Kez Görüntülendi.
Büyükçekmece’de ağaç kökleri hayat buldu
GÜNDEM
53 Kez Görüntülendi.
İşsiz gençlik, çareyi yurt dışında arıyor
GÜNDEM
62 Kez Görüntülendi.
İnşaat sektörünün öncü ismi Celaloğlu
GÜNDEM
54 Kez Görüntülendi.
“KADIKÖY’DE CHP’NİN OYU HAK ETTİĞİ YERDE DEĞİL”
SPOR
70 Kez Görüntülendi.
Küçükçekmece Sinop Spor'da hedef 2.Lig çıkmak ve Otobüs almak
SPOR
77 Kez Görüntülendi.
Hamit Kulya Küçükçekmece Sinopsporda
GÜNDEM
44 Kez Görüntülendi.
İSKİ, BAKIRKÖY’ÜN ALT YAPI SORUNLARINI 450 MİLYON LİRALIK YATIRIMLA ÇÖZDÜ
EĞİTİM
60 Kez Görüntülendi.
Esenyurt'ta LGS ücretsiz tercih rehberlik hizmeti