Kategoriler

Köprüler ve tünel “cepten” yiyor..!

İstanbul’un trafiğini rahatlatmak amacıyla yap-işlet-devret modeliyle yaptırılan Avrasya Tüneli ve Yavuz Sultan Selim Köprüsü ile İzmit Körfezi’nin iki yakasını bağlayan Osmangazi Köprüsü’nden geçen araç sayısı, işletmeci firmaya garanti edilen rakamı tutmayınca, eksik kalan ödemenin devletin kasasından yapılacağı belirtiliyor.

Karayolları Genel Müdürlüğü’nün yaptığı açıklamaya göre, İstanbul –İzmir arasını dokuz saatten 3,5 saate indirmesi amacıyla yaptırılıp, Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu’nun en önemli kısımlarından olan Osmangazi Köprüsü 30 Haziran 2016’da açıldı. O zaman köprüden geçiş ücretinin de 89 TL olacağı belirtildi. Fakat geçiş ücreti daha sonra 65TL’ye düşürüldü. Köprüden geçiş ücreti düşlürülse bile geçmesi düşünülen araç sayısındaki tahmini rakam çok aşağılarda kaldı ve Osmangazi Köprüsü zarar eden yatırımların başında gelmeye başladı.

Bu köprüden bir yılda geçmesi vaat edilen araç sayısının 14 milyon 600 olduğu ancak geçen araç sayısının 6 milyon 159 binde kaldığı ifade ediliyor.

Bu nedenle geçeceği tahmin edilen fakat geçmeyen 8 milyon aracın parasının, yapılan sözleşme gereğince işletmeci şirkete devletin ödeyeceği belirtiliyor.

OSMANGAZİ KÖPRÜSÜ’NDEN YILDA 500 MİLYON ZARAR

Bu arada geçen araç sayısının düşük olmasının yanısıra başlangıçta garanti edilen 35 dolarlık ücret de 65 TL’ye düşürülünce, her geçiş için 82 TL’lik kısmın da yine devletin kasasından ödeneceği ifade ediliyor. Bu nedenle Osmangazi Köprüsü’nden elde edilen bir yıllık gelir 194 milyon 776 bin 117 TL’de kalırken, zararın ise ise 550 milyon TL civarında olduğu belirtiliyor.

AVRASYA TÜNELİ İLE YSS KÖPRÜSÜ DE AYNI DURUMDA

Öte yandan Avrasya Tüneli ile Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nde de farklı bir durum yaşanmadığı düşünülüyor. Avrasya Tüneli için günlük araç sayısı 68 bin olarak hesaplanıp, garanti edildiği ancak bu rakamın 50 bine ulaşmayıp 47 binde kaldığı ifade ediliyor. Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nden ise garanti edilen 135 bin araç yerine ayda ortalama 100 bin aracın geçtiği belirtiliyor. Bu durumda evdeki hesabın çarşıya uymadığı ve tahminlerin tutmaması nedeniyle devletin vatandaştan kaşıkla topladığı vergilerin işletmeci firmalara kepçeyle verilmek zorunda kalındığı görülüyor.

Yorumlar

Daha Fazla Haber
GÜNDEM
58 Kez Görüntülendi.
Küçükçekmece, “Gençlik Merkezi”ne kavuştu
YAŞAM
53 Kez Görüntülendi.
Tacoffy Yeşilköy’de müşterilerini bekliyor
GÜNDEM
41 Kez Görüntülendi.
Büyükçekmece’de ağaç kökleri hayat buldu
GÜNDEM
56 Kez Görüntülendi.
İşsiz gençlik, çareyi yurt dışında arıyor
GÜNDEM
64 Kez Görüntülendi.
İnşaat sektörünün öncü ismi Celaloğlu
GÜNDEM
54 Kez Görüntülendi.
“KADIKÖY’DE CHP’NİN OYU HAK ETTİĞİ YERDE DEĞİL”
SPOR
72 Kez Görüntülendi.
Küçükçekmece Sinop Spor'da hedef 2.Lig çıkmak ve Otobüs almak
SPOR
77 Kez Görüntülendi.
Hamit Kulya Küçükçekmece Sinopsporda
GÜNDEM
45 Kez Görüntülendi.
İSKİ, BAKIRKÖY’ÜN ALT YAPI SORUNLARINI 450 MİLYON LİRALIK YATIRIMLA ÇÖZDÜ
EĞİTİM
63 Kez Görüntülendi.
Esenyurt'ta LGS ücretsiz tercih rehberlik hizmeti